Monday, September 27, 2010

Mari makan ambuyat!

Sekali tengok macam gam kanji... tapi boleh dimakan
Kali pertama makan ambuyat, terus aku jatuh cinta! Lazat, mengenyangkan, bila makan panas-panas!


Makanan popular bila anda ke borneo!

Panas-panas ni... standby...
Peralatan yang diperlukan untuk makan ambuyat... macam chopstik, tapi hujungnya bersambung
Cara memegangnya
Makan ni memang berebut-rebut!

pusing tarik pusing tarik
rupa yang berjaya digulung oleh amatur (pro yang gulung cantik, elok, terletak, lonjong)
inilah yang membuatkan ambuyat lebih sedap... cecah / cacah (buah bambangan sedap!)
celup / cecah / cacah
makan, terus telan, usah dikunyah!
p/s: Pictures courtesy of En.Suami

7 comments:

  1. ambuyat!! nama nye sgt unik. hihi....

    ReplyDelete
  2. wahhh mmg mcm mkan gam kekeekekk rasenya camner ek.. ishhh pedas ke tawar ke manis ke kelat...

    ReplyDelete
  3. pooh: ye... paling digemari masyarakat di sarawak dan brunei

    bemie: rasanya kosong je.. diperbuat dari tepung sagu.. yg buat pelbagai rasa adalah cecah dia tu...pedas lagi sodap!

    ReplyDelete
  4. aku suka ar blogwalk.. sbb selalu je dpt info atau ilmu baru mcm ambuyat nih!.. tq bro for sharing.

    ReplyDelete
  5. sharing is caring! Hehehe... enjoy!

    ReplyDelete
  6. salam ziarah...sedap ke ambuyat itu?

    ReplyDelete
  7. salam yati -- ambuyat tu takde rasa apa pun... cuma yang buat sedap bila dicicah dengan pencecah dia tu... pedas... tp depends pd org yang buat...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails