Thursday, December 9, 2010

Kasihnya Ibu

Satu ceramah bertajuk "Dasyatnya Doa Seorang Ibu" oleh Ustaz Abdullah Mahmud, bekas ustz ATM sungguh menarik dan jarang kita dengar.  So kepada semua luangkan sedikit masa berharga dengan membaca sedutan ceramah istemewa ini untuk kita sama2 hayati dan amalkan sekadar mampu.


Ibu Kita dan Kita Sebagai Ibu
*            Lapangnya masa kita ada kaitan dengan keberkatan hidup kita.  Kita adalah di bawah siksa Allah bilamasa ada masa untuk buat benda tak baik tapi takdak masa nak buat yang baik.
*          Jika kita tak pernah kecukupan duit maksudnya kita disiksa Allah.

Thursday, November 18, 2010

Harry Potter, The Deathly Hallows Part 1 -- Mendalam atau mendatar?

Buku terakhir ini turut menjadi milikku
Oleh SYAZWAN ZAKARIAH
syazwan_zakariah@astro.com.my

SAYA harus akui bukan peminat setia siri Harry Potter. Buku-bukunya tidak saya baca, tetapi setiap satu filemnya saya tonton. Sehingga siri keenam, secara peribadi, saya memilih filem yang ketiga, Harry Potter and the Prisoner of Azkaban (2004) sebagai yang terbaik dari segi penceritaan dan nilai hiburan.
Masuk siri ketujuh, karakter Harry Potter bakal mencecah usia 17 tahun. Seiring dengan peningkatan usia lelaki itu, naskhah yang ditulis J.K Rowling semakin dewasa dan unsur-unsur sihirnya bertambah gelap. Siri ini bukan lagi sekadar produk fantasi untuk kanak-kanak kerana plotnya kian rumit.
Harry Potter and the Deathly Hallows Part 1 dibuka dengan suasana kelam, yang seterusnya menjadi teras kepada perasaan keseluruhan filem. Tiga sekawan iaitu Harry, Ron dan Hermoine digambarkan cuba 'mempertahankan' keluarga masing-masing daripada ancaman bahaya dalam pengembaraan akhir ini.

Wednesday, November 17, 2010

Salam Aidiladha


Di saat diri jauh di perantauan... walau tidaklah sejauh mana sehingga ke benua Eropah, Afrika atau yang sekutu dengannya, ye, aku masih jauh dari ahli keluarga yang tersayang. Dipisahkan dengan Laut China Selatan, beribu km jauhnya dari ibu negara Kuala Lumpur yang aku rindui... gema takbir sayup kedengaran saat melangkah pulang selepas waktu kerja malam tadi... Sayu kurasakan...


Friday, November 5, 2010

Keringnya Tasik Galilee = Turunlah Nabi Isa ke Bumi

Foto satelit Tasik Galilee
Wallahualam..

Tatkala Keringnya Tasik Galilee, Turunlah Nabi Isa ke Bumi (benarkah bakal berlaku 40 tahun lagi??? AL-QURAN & HADIS membuktikannya)

Kenapa kita perlu meninjau kepada paras air di Tasik Galilee? Apa istimewanya Laut ini kepada kita orang Islam? 

Saya cuba mendapatkan beberapa pandangan dari beberapa sumber yang saya kira boleh dikongsi untuk kebaikan kita semua. Yang baik itu datangnya dari Allah dan yang buruk itu dari kelemahan penulis ini sendiri. Insya Allah.....


Lari-lari



Sejak aku berhijrah ke BSB, lama aku meninggalkan aktiviti larian a.k.a marathon bersama teman-teman seangkatan-sehatisejiwa... Kali terakhir aku menyertai marathon adalah dua minggu sebelum majlis persandingan aku (gila tak... hahahhaha!) iaitu Putrajaya Night Marathon yang diadakan pada Mac 2010 sempena Festival Putrajaya. Memang happening!

Wednesday, November 3, 2010

Alasan Anda Bercuti

Pulau Lang Tengah
Anda sebenarnya tidak perlukan sebarang sebab atau alasan untuk pergi bercuti. Hendak seribu daya, tak hendak seribu dalih, beb! Sebab-sebab berikut ini sekadar untuk menyedapkan hati sendiri:-

1 . Hargai segala kerja keras anda dan hadiahkan percutian ini untuk kekal bersemangat.
2. Mengingatkan diri bahawa dunia ini lebih luas dari perjalanan ulang-alik ke tempat tugas.
3. Menghargai ciptaan alam semula jadi.
4. (Tulis alasan anda di sini dan biarkan laman ini terbuka di pc anda untuk tatapan 'pihak-pihak berwajib').

Monday, September 27, 2010

Mari makan ambuyat!

Sekali tengok macam gam kanji... tapi boleh dimakan
Kali pertama makan ambuyat, terus aku jatuh cinta! Lazat, mengenyangkan, bila makan panas-panas!


Monday, September 20, 2010

Hari hari Hari Raya Aidilfitri di BSB

Solat sunat Aidilfitri di Masjid Sir Omar Ali Saifuddien
Fuh... lebih seminggu tak jenguk blog nih. Berabuk dah. Sejak semua famili dan En.Suami tiba di Bandar Seri Begawan pada 8 September lalu. Semuanya selamat dapat berhari raya di sini. Apapun, hari hari Hari Raya Aidilfitri di BSB... sebulan Syawal...









Tuesday, September 7, 2010

daging kambing panggang

Malam tadi hanya bersahur dengan air teh 'o' panas dan daging kambing panggang yang dibeli di bazar. Jadilah, alhamdulillah...

BND5 sebungkus


Monday, September 6, 2010

menghampiri penghujung Ramadan

Dah nak akhir-akhir Ramadan ni banyak kedai jual juadah berbuka yang dah tutup. Terutamanya yang aku suka pergi. Jadi hari ni terpaksa menjelajah jauh sikit ke stadium Hassanal Bolkiah lagi.

Bila dah di bazar memang rambang mata la. Tapi selera tak berapa. Akhirnya cuma beli nasi ayam penyet (tak dapat tandingi nasi ayam penyet Wong Solo di KL, pastinya) dan jalan punya jalan, jumpa daging kambing panggang. Boleh laa buat sahur sekali fikirku. 

Nak akhir-akhir ni pun semakin lemah rasa badan. Penat sangat agaknya. Semoga terus dikurniakan kesihatan yang memuaskan. 

roti jala yang berinti -- pilihan udang, daging, ayam. Sedap!

nasi ayam penyet

Sunday, September 5, 2010

SELAMAT HARI RAYA

Mata Mata seisi keluarga mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada semua


Selamat Hari Raya Aidilfitri 2010 : Maaf Zahir Batin

Gulai daging kawah

Dah sejam selepas meriam diletupkan (yang mengejutkan aku utk kesekian kalinya selama sebulan ni) tanda rakyat Brunei mula bersahur sehinggalah waktu imsak nanti... Ditemani bunyi2an dari unggas, katak, cengkerik di luar sana (mengada malam ni bukak tingkap sbb sejuk hujan lebat petang tadi, tak sanggup ku nak 'on' penghawa dingin kecuali nak tido nanti). Ber'BW'... perut pun dah lapar. Teringat lemang yang dibeli tadi. Sahur terus pun cantik gak nih... kena lak teh 'o' panas... pergh.... macam hari raya pulak dah....

semua di tangan anda... hehehe...
Selamat bersahur!!!

p/s: Sentap betul laa BB nih!!!!

Jalan-jalan hujung minggu

Hujung minggu ni adalah yang terakhir Ramadan sebelum semua umat Islam beraya minggu depan. Disebabkan hari cuti, ada plk geng ajak keluar merewang dan berbuka puasa di luar, aku pun berjalan sakan ler (smpai sakit kepala sebelum berbuka tadi).





Wednesday, September 1, 2010

Sejenak memikirkan usul Dalai Lama

Hari ni aku mula menyunting untuk helaian dari negara-negara 'kari'... yang paling menarik hari ni...

Tak kesian ke korang tengok rupa ayam bateri ni

"Dalai Lama sertai kempen menentang ayam bateri"

NEW DELHI, Rabu – Dalai Lama mengecam pembiakan ayam bateri dan menggesa pengguna supaya beralih untuk membeli telur daripada ayam yang dibela di luar reban, menurut satu kenyataan hari ini.
    “Dengan mengubah haiwan yang tidak berdaya ini menjadi mesin pengeluar telur adalah tidak berhati perut dan merendahkan martabat kita sebagai manusia,” ujar pemimpin Buddha itu.

'Malaikat' di Kaabah???

Petikan artikel yang menarik untuk difikirkan bersama... tks to Eel!

Pasti korang dah pernah tengokkan pasal video yg malaikat turun kat atas Ka'bah tu, tak kisahlah korang tengok kat youtube ke, kat facebook ke tapi saya pasti dan yakin rata2 kebanyakan daripada kita akan terus menerus percaya bulat2 yg video tu adalah real.

Jadi, apakah video tersebut real dan sah tak palsu? Hoho, saya begitu skeptic sekali kalau bab2 macam ni terutama sekali kalau dah campur aduk dengan bab2 agama ni. Jadi, saya pun cari video tersebut kat youtube, dan terjumpa satu video yg di upload oleh seorang hamba Allah yang menggunakan akal fikiran dia untuk menjelaskan kehadiran "malaikat" tersebut.

Lagu Raya di perantauan

Sebelum ni (dan selama ni) tak pernah kisah pun kalau dengar lagu raya yang dimainkan di corong-corong radio kat Malaysia tu. Siap boleh ikut nyanyi bersama sambil bergurau senda dengan rakan-rakan lain. 
Tapi sekarang, suasana jauh berbeza...

Tuesday, August 31, 2010

damai di Bandar

Hari ni berkesempatan membeli juadah berbuka di Bandar. Kalau di KL tu kira macam Jalan TAR la. Tapi yang membezakan adalah keadaan jalan rayanya yang aman damai...

Antara lorong pejalan kaki di Bandar


Monday, August 30, 2010

specially printed

Aaaa hah! This t-shirt was specially printed by En.Suami

Tq so much!

Harry Potter special edition

rasa

Sejak kebelakangan ni hati terasa sayu... rasa rindu yang teramat-sangat dengan yang tersayang... Aduh, walaupun tahu hanya tinggal seminggu untuk berjumpa di sini sempena Hari Raya minggu depan... tapi apa pulak yang akan berlaku selepas itu, selepas semuanya kembali ke semenanjung???

Wahai hati... bersabarlah.....................................


Sunday, August 29, 2010

Basuh dulu ye

Hari ni dapat satu email yang amat menarik perhatian aku... email pasal murtabak...

gambar hiasan
Enaknya murtabak bazar Ramadan! 



Sesi berbuka puasa 'potluck'

Macam yang diceritakan sebelum ni, ada sesi makan2 potluck kat rumah kawan... macam2 juadah ada. Alhamdulillah...

antara kuih muih yang terhidang

Saturday, August 28, 2010

puasa di hari cuti ujung minggu

Hari ni aku sempat lagi pegi bazar Ramadan di stadium sekali lagi. Tp kali ni nak beli 'potluck tunjuk' utk sesi berbuka puasa di rumah seorang rakan sekerja. Dia ada buat kelas masakan lps asar ni sbb org gaji dia dah nak balik Indo 1hb nih... hehehe. Aku lak mmg jarang masak sejak dok sorang kat sini tanpa keluarga, so beli je la. Sambil2 tu leh cuci mata tgk juadah kat sini...

Utk potluck, aku beli ketam masak cili BND6 sebungkus


Thursday, August 26, 2010

kudapan kala menonton tv

cornflakes pedas dengan ikan bilis... fuuhhh!
Ni favorite kudapan kala menonton tv dan melayan kebosanan ketika membaca novel. Biasanya aku order dua bekas plastik ni untuk ku makan seorang! Ye.... seorang ye... dan harganya cuma BND5 utk dua bekas tu.... apa lagi.... lalalalalalalalalalala (bernyanyi girang)...

Wajit aka wajik Temburong

Pertama kali aku makan wajit aka wajik yang terkenal dari daerah Temburong. Rasanya sama macam yang di Msia tapi buatannya lebih halus, tak besar2 mcm kat semenanjung. Dan tak berapa manis. Dibungkus dalam sehelai daun (yang ku tak pasti daun apa)...
masih berbungkus
sedia untuk dimakan (pls, jaga imajinasi anda)

Cabaran kek lapis S'wak

Aku memang boleh buat kek... tapi tidak sesekali disuruh buat kek lapis S'wak... jgn harapla, bila tgk dengan mata kepala sendiri melihat cabaran membakarnya... Fuh!

Ini warna yang mudah utk kek yang mudah... still...


Wednesday, August 25, 2010

sahur ku yang sederhana

Aku jarang bersahur makan berat2... biasanya cukup dgn air panas dan bbrp potong kuih (itupun baki berbuka)... dan pastinya 2-3 biji kurma. Alhamdulillah, cukup sementara menantikan waktu berbuka...

di satu pg yg hening -- secawan teh 'o' panas & popia goreng

Di sini ku mencari rezeki

Di sinilah

Tuesday, August 24, 2010

Restoran Aneka Rasa @Kiulap

Alhamdulillah, hari ni dapat berbuka di sebuah restoran milik rakyat M'sia yang terkenal di Brunei iaitu Aneka Rasa. Terletak di Kiulap, dekat dengan sungai (kalau naik bot dari Bandar, bgtau je nak ke sini). 
Semenjak dari hujung minggu lalu aku nak ke sini dengan rakan seopis, Kak Aida & suami. Tapi tertangguh disebabkan beberapa hal. Hari ni dia dah start cuti dan ambil aku di opis selepas berbuka puasa tadi (jamah kurma sket dan minum air). 


Monday, August 23, 2010

Beli juadah berbuka BND2 je??

Pecaya tak pecaya, tadi aku membeli juadah untuk berbuka hanya BND2 -- nasi campur berlaukkan daging masak kicap dan sayur petola BND1 plus begedil 5 ketul BND1 = BND2 laa kan.
Leh dapat ke harga makan camtu kat semenanjung? Hehehehe. 

Eat Pray Love

kesan tumpahan kopi terlihat lak...huhu

Memula dengar macam pelik sket tajuk buku ni. Bila aku belek-belek penulisnya Elizabeth Gilbert (ok, that sounds familiar). Aku belek lagi dan mendapati karya tulisan minah ni telah terjual sebanyak lebih 6 juta salinan di seluruh dunia! Wow! Mesti best novel ni… kalau baca dia nye review pun hebat-hebat belaka. Jadi itulah antara faktor yang menarik minat aku untuk beli novel berhalaman 349 muka surat ni.


Sunday, August 22, 2010

Kisah berbuka lagi

Hari ni bos bawak jalan jauh sket beli juadah berbuka iaitu di Stadium Negara Hassanal Bolkiah -- venue Sea Games 1990 Brunei.
Katanya inilah bazar ramadhan yang terbesar di sini. Memang ramai la, lebih lagi dari Gadong tempohari. Tapi kat sini tak sesak. Cuma banyak kereta dan ramai orang. Aku pun apa lagi, cuci mata tgk kereta2 yg best kat sini. Tu je.
Tp disebabkan membeli belah dalam keadaan lapar, mata jadi rambang, nafsu mula menguasai diri.


Friday, August 20, 2010

Rindu

Di saat kesibukan kerja...video kiriman terbaru En.Suami membuatkan hati terasa sayu, pilu diselikan dengan keterujaan, kerinduan yang memuncak dan kasih sayang yang semakin mendalam. Oh, terima kasih di atas kiriman video itu. 
Aku sayang kamu!
video

Masa berbuka hampir tiba!

Begitulah keadaan aku sementara menanti masuknya waktu berbuka puasa di sini. Maghrib di Brunei lebih awal sejam berbanding di semenanjung. Hari ni jam 6.32. Semakin hari lebih pantas seminit daripada semalam.
Tadi aku sempat dibawa oleh bos (dia ler pun yang rajin membawaku dan seorang lagi staf) ke Pasar Gadong. Selama ni cuma beli kat foodcourt berdekatan opis je. Tapi hari ni saje nak menjelajah ke sana. Kalau org tanya lepas ni, boleh ler kata, dah pegi, kan...

Thursday, August 19, 2010

Bittersweet


Siri ‘Little Black Dress’ terbaru yang aku baca ialah karya Sarah Monk bertajuk “Bittersweet”. Napa aku pilih buku ni… sebab memula aku tertarik untuk baca novel siri ‘Little Black Dress’ yang dibeli di MPH Bookstore di One Utama menjadikan aku seorang pembaca novel siri tegar. Hahaha!
            Tapi ni merupakan novel pertama hasil tulisan selain Marissa Mackle yang tak akan aku missed untuk beli dan baca. Ok, tutup sekejap citer pasal buku-buku hasil tulisan minah tu. Aku nak konsentret yang terbaru ni dulu.

Teman

Peneman di meja kerja

~Rezeki Ramadan~

Alhamdulillah, dah berbuka (atau sungkai di Brunei)... tapi tak makan nasi lagi... Hanya dengan air 3 in 1 dan tiga ketul kurma serta sebatang choki2 pemberian opismate (tks Asni)... cukup la dulu. Nanti balik baru perhangatkan nasi yang dibeli tadi.

Cuma nak cerita masa membeli juadah berbuka tadi aku sempat ronda2 kawasan food court di Sumbangsih (area tempat keje je) untuk cari makanan lain... Tapi tah camne aku leh terpaku di depan makcik yang sedang membaca Al-Quran, bukan sekadar faktor juadah yang dijual iaitu bubur pulut hitam (ooh, my fav!!!) tetapi melihatkan wajahnya yang ayu dan lembut di mata aku. Rasanya dah banyak kali jugak aku berpusing2 kat tempat yang sama, cuma tak pernah nampak makcik ni.


Wednesday, August 18, 2010

Pasal aku

Lahir di Kuala Lumpur dan membesar di Selangor Darul Ehsan dan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur. Berpindah randah semasa sekolah rendah tapi menetap di satu sekolah menengah (bapak tak bagi pegi jauh2 sbb anak cuma dua orang). Sambung uni -- TESL dan MassComm. Mula bertapak di TV3 dan melangkau ke RTM, MediaCorp Singapura, Bernama KL dan sekarang Media Permata, Brunei Press di Bandar Seri Begawan.
Paling sukakan pengembaraan yang kini ditemani 2nd traveller - En. Suami.  Menjelajah ke pelusuk tanahair sambil mengenal budaya dan warisan sendiri, sambil berscuba diving, sambil jadi model En.suami untuk ambil gambar.
Inilah blog pasal aku ...

Berakit arus deras cabar keupayaan diri


Gambar hiasan

Oleh Sri Wazni Asahar

PERNAHKAH awda mencuba sukan kayak arus deras atau ‘white water rafting’? Sukan ini semakin popular di kalangan peminat sukan ekstrim. Bagi awda yang gemarkan sesuatu yang mencabar, dikelilingi arus deras dan jeram berbahaya serta alam semulajadi, inilah sukan yang tepat untuk awda!
          Perkembangan aktiviti ini sebagai sukan rekreasi semakin popular sejak pertengahan tahun 1980an. Jenis rakit yang biasanya digunakan ialah rakit getah. Ia tahan lasak, fabriknya diperbuat daripada lapisan getah dengan beberapa ruang udara bebas. Panjang sesebuah rakit getah adalah pelbagai di antara 3.5m dan 6m (bergantung kepada berapa ramai pendayung), dans lebar antara 1.8m dan 2.5m. Rakit biasanya digerakkan dengan bilah dayung biasa dan pendayung biasanya terdiri daripada 4 dan 12 orang.



~Cerita pendek melangkah ke negara jiran~

Usai menerima berita tentang kejayaan diri mendapat kerja di negara jiran, hati bersorak riang. Tapi tiba-tiba rasa gundah-gelana kerana terpaksa meninggalkan suami dan ahli keluarga tersayang di semenanjung. Apapun aku percaya semuanya ditentukan oleh Allah dan rezeki yang sukar untuk ditolak dalam seumur hidup.
 peneman selama 2 jam 20 minit di awan biru
 
sebelum airmata bercucuran meninggalkan keluarga tersayang

MY MEMORY

It was once my 'kerja' ...

Tuesday, August 17, 2010

Family

Rindu kamu!

Kuih Pancit aka buah melaka

~Ramadan di Bandar Seri Begawan~

Selepas lima hari menunaikan ibadah puasa di perantauan, terasa semakin mudah. Pada awalnya agak janggal kerana juadah yang seringkali mudah diperolehi di semenanjung, tidak dapat ditemui di sini. Contohnya kegemaranku, ayam tengkorak goreng (ada yg panggil dinasour), popiah basah, dan tau fu fah... sedih betul!

Tapi kesedihanku tidak lama kerana hari kedua puasa aku dapat pulang ke semenanjung untuk seketika. Dapatlah menjelajah beberapa bazar Ramadan di kawasan Sg Buloh dan membeli juadah2 yang disebutkan di atas. Alhamdulillah... paling seronok bila surprise untuk mama dan ayah menjadi. Sampai sekarang diorg kata rasa macam mimpi bila aku tiba-tiba terpacul di depan pintu rumah mereka, Jumaat lepas.


MY DIVE

My hobby... My passion...



Monday, August 2, 2010

~Sebulan beb~

Alhamdulillah... sebulan jugak aku berada di sini. Semakin hari semakin pantas aku rasakan masa berlalu pergi. Hmm.. OK jugak. Kat KL tak penah gi ikut kengkawan main badminton. Tapi kat sini dalam seminggu mesti join geng main badminton. Hahahaha! Sebelum g keje, luang masa pagi2 untuk keluarkan peluh. Balik umah siap basuh baju, lepak-lepak, makan, dan gi keje kul 2. Orait la tu kan. Kalau keje cepat setel, cepat laa balik umah. Biasanya kul 8.30-9 dah setel keje.

Apapun aku tak sabar menanti hari untuk pulang. Walau sekejap, cukuplah untuk melepas rindu dengan insan-insan tersayang. Puasa pun dah nak dekat. Seronoknya kalau dapat bersama keluarga dan semua orang di semenanjung. Berpuasa di perantauan. Mujur di borneo je. Tak jauh smpai merentas 7 lautan! Hahaha!

Semoga Ramadhan yang bakal menjelang ni membawa khabar yang indah-indah belaka kepada kami sekeluarga. InsyaAllah.

Selamat menjalani ibadah puasa!

Monday, July 26, 2010

~3 minggu!!!~


Assalamualaikum,

Genap 3 minggu aku berada di bahagian bumi ini. Alhamdulillah... semuanya semakin mudah. Mulai cuba naik bas dari Berakas ke Bandar. Berjalan kaki dari Bandar balik ke rumah (lain kali naik bot ye, tak penat). Sering berulang-alik ke kedai runcit di hadapan rumah untuk membeli apa jua yang diinginkan. Lepas ni mula berfikir sama ada nak beli tv dulu ke atau netbook dulu. Kalau ada netbook mudah nak update FB dan blog. Hmmm... masih lagi survey harga......

Sunday, July 18, 2010

~Dua minggu babeh!~


Yeargh!!! Sudah dua minggu aku berada di sini... Kira berjaya jgk laa tempuh seminggu lagi selepas habis seminggu pertama homesick! Adoi! Skang dah ok... tak nak layan perasaan sangat sebab AirAsia tengah murah!!!! Weeeeeeeeee!!!!!!!!! Hepi jgn tak hepi! Hehehehe... lepas raya Babah datang sini lagi... yesss! Nak cek lagi laa tiket murah... hehehe...

OK... ni je kot... ciao!

Thursday, July 15, 2010

~Am ok~


I'm going to smile like nothing is wrong...
talk like everything is perfect...
act like it's all a dream...
and pretend it's not hunting me...

Sunday, July 11, 2010

~Genap seminggu!!!~


Bertemu kembali....
Genap seminggu aku berada di Bandar Seri Begawan!!! Yay! Minggu yang penuh dengan airmata dan emosi... Berjaya jugak aku menghabiskan minggu ini.
Yang paling best bila dapat ke Miri, Sarawak, bagi menghabiskan cuti hujung minggu, walaupun hari ni hari bekerja semula! Tak kisah la, janji dapat jejak M'sia! Hahahaha! Rasa teruja membuak-buak ketika berada di Miri... sempat shopping beberapa barang yang aku perlukan (konfem kat BSB mahal benda-benda yang aku nak ni, so no regret!)
Selain dapat menggunakan sepenuhnya BB aku yang dah seminggu terperap hanya guna application biasa... di Miri aku puas guna YM, FB, sampai tido lambat mlm tadi. Walhal kena bangun awal untuk kembali ke BSB...
Anyway, nak ucapkan terima kasih tak terhingga kepada Kak Aida serta keluarga Encik Rahim dan Kak An sebab sudi bawak aku ke Miri walaupun terpaksa berhimpit-himpit dengan anak-anak Encik Rahim... Maaf kalau menyusahkan, hanya Allah yang mampu membalas budi baik semua orang di sini... semoga terus dirahmatiNya dan dimurahkan rezeki......
Aku sebenarnya merancang sesuatu... tapi biarlah dahulu... harap-harap semuanya berjalan lancar dan dapat ditunaikan... (ok babah.... kita je yang tau ye... ehhehe).
Adios!
Akhirnya M'sia!!! Yay!

Friday, July 9, 2010

~ Hari Kelima~


Diam tak diam dah 5 hari aku kat BSB... fuh... tiap2 hari mintak Allah terus kuatkan semangat dan tabahkan diri aku... masalahnya email2 ayah selalu tangkap jiwa punye... aduh aduh!!!
Ok... esok my day-off! Fuh, finally! Tapi nak ke mana ek... ada hati nak berjalan2 seluruh Brunei ni... Tp segannya nak ke sana ke mari dengan famili En.Amnri yang terlalu baik ni... dah la makanan buka puasa kat opis pun ditapaukan.... Hanya Allah yang mampu membalas segala kebaikan mereka semua di sini.
Harapnya semua berjalan semakin lancar... semakin dipermudahkan... dan terus mendapat keredhaan dan keberkatan-Nya... Amin... 
Semua orang baik-baik di sini... syukur alhamdulillah... dan semuanya telah lama berada di sini, ada yang sampai mencecah 10 tahun! Kagum betul... silap2 aku pun terjebak sama lama2 kat BSB ni... Hehe... Kalau diorg boleh, mesti aku pun boleh kan...
Orait... nak chow chin chow... hari ni tumpang Kak Aida untuk perjalanan balik... hehehe... 

Sehingga bertemu lagi!


Monday, July 5, 2010

~Hari Pertama Kerja di Brunei~

Assalamualaikum....

Hari pertama melangkahkan kaki ke tempat kerja di Brunei... perasaan bercampur baur --> gembira, bangga, terharu, sedih -- segalanya ada... rasa mcm mimpi... tp bila malam menjelma, bayangan insan-insan tersayang bermain-main di mata dan minda... aduh, tak tertahan rasanya... Tapi bila mengenangkan semuanya adalah untuk kebaikan keluarga, aku terpaksa gagahi jua...

Hari ni tak banyak perkara yang ditempuh... sekadar melunaskan dua muka surat artikel yang ditugaskan. Mujur dah terbiasa dgn deadline setiap satu jam, kali ni tempoh yang diberi rasa terlalu lama walaupun tugas itu mampu kusiapkan dalam tempoh tak sampai sejam untuk dua tugasan tersebut. Hehehe... hari pertama, bos mungkin rasa kesian sket... tp tunggu la esok lusa... atau dah pandai melampau...

Apapun, segalanya alhamdulillah... Pagi tadi sempat cari dan beli nombor telefon tempatan. Terus hubungi babah, ayah dan mama. Ayah terus hubungi aku kat sini... seronok dapat dengar suaranya! hehehe... (cukup-cukup citer psl ni, airmata mudah sgt nak keluar semenjak dua menjak ni)...

Babah... harap dapat cepat dtg sini ok... lindu sangat!!!

Thursday, July 1, 2010

~Masa itu...~

Masa itu emas... semakin ia sukar dipenuhi semakin ia berharga... kala ini masa begitu pantas berlalu.... semakin dihitung semakin laju...
Hanya tinggal lebih kurang 3 hari lagi untuk aku melulaskan diri bersama insan-insan tersayang sebelum meneruskan langkah mencari rezeki demi masa depan di tempat orang pada 4 Julai (Ahad) ini... Namun berbekalkan semangat, kasih sayang dan harapan mereka yang dicintai, kugagahi jua langkah itu walau agak berat untuk memulakan.
Apapun aku yakin semuanya ditentukan oleh Allah swt hasil doa dan usahaku yang tidak putus-putus tanpa mengenal jemu selama ini.
Kepada mereka yang pernah memandang rendah dan enteng akan keupayaan orang lain, tiba masanya untuk menilai diri sendiri sejauh mana mereka telah pergi dan alami.
Kepada Allah ku bermohon supaya sentiasa dipermudahkan langkah dan segala urusan. Semoga terus memberkati kehidupan ini. Syukur alhamdulillah....

Tuesday, May 18, 2010

~Pendek ja statement ni..tapi banyak makna dalam diri Kita~

Bila Allah cepat makbulkan Doamu, Maka DIA Menyayangimu,
Bila DIA Lambat Makbulkan doamu, Maka DIA Ingin Mengujimu,
Bila DIA Tidak Makbulkan Doamu, Maka Dia Merancang Sesuatu Yang lebih Baik Untukmu.
Oleh itu, Sentiasalah Bersangka Baik Pada ALLAH Dalam Apa Jua Keadaan Pun... Kerana Kasih sayang ALLAH Itu Mendahului KemurkaanNya.

Ambillah sedikit masa Dan anda sudah pasti memberi keceriaan kepada seseorang atau mungkin mengubah hidup mereka kepada yang lebih baik, InsyaALLAH...

Friday, May 14, 2010

~7 Things to Stop Doing Now on Facebook~

7 Things to Stop Doing Now on Facebook
by Consumer Reports Magazine
Wednesday, May 12, 2010

provided by
ConsumerReports.org

Using a Weak Password

Avoid simple names or words you can find in a dictionary, even with numbers tacked on the end. Instead, mix upper- and lower-case letters, numbers, and symbols. A password should have at least eight characters. One good technique is to insert numbers or symbols in the middle of a word, such as this variant on the word "houses": hO27usEs!

Leaving Your Full Birth Date in Your Profile

It's an ideal target for identity thieves, who could use it to obtain more information about you and potentially gain access to your bank or credit card account. If you've already entered a birth date, go to your profile page and click on the Info tab, then on Edit Information. Under the Basic Information section, choose to show only the month and day or no birthday at all.

Overlooking Useful Privacy Controls

For almost everything in your Facebook profile, you can limit access to only your friends, friends of friends, or yourself. Restrict access to photos, birth date, religious views, and family information, among other things. You can give only certain people or groups access to items such as photos, or block particular people from seeing them. Consider leaving out contact info, such as phone number and address, since you probably don't want anyone to have access to that information anyway.

Posting Your Child's Name in a Caption

Don't use a child's name in photo tags or captions. If someone else does, delete it by clicking on Remove Tag. If your child isn't on Facebook and someone includes his or her name in a caption, ask that person to remove the name.

Mentioning That You'll Be Away From Home

That's like putting a "no one's home" sign on your door. Wait until you get home to tell everyone how awesome your vacation was and be vague about the date of any trip.

Letting Search Engines Find You

To help prevent strangers from accessing your page, go to the Search section of Facebook's privacy controls and select Only Friends for Facebook search results. Be sure the box for public search results isn't checked.

Permitting Youngsters to Use Facebook Unsupervised

Facebook limits its members to ages 13 and over, but children younger than that do use it. If you have a young child or teenager on Facebook, the best way to provide oversight is to become one of their online friends. Use your e-mail address as the contact for their account so that you receive their notifications and monitor their activities. "What they think is nothing can actually be pretty serious," says Charles Pavelites, a supervisory special agent at the Internet Crime Complaint Center. For example, a child who posts the comment "Mom will be home soon, I need to do the dishes" every day at the same time is revealing too much about the parents' regular comings and goings.

Thursday, May 13, 2010

~Top Management~

A woman in a hot air balloon realized she was lost.
 

She reduced altitude and spotted a man below. 

She descended a bit more and shouted, "Excuse me Sir, can you help me? I promised a friend, I would meet him an hour ago but I don't know where I am."
 

The man below replied,"You're in a hot air balloon hovering approximately 30 feet above the ground. You're between 40 and 41 degrees north latitude and between 59 and 60 degrees west longitude."

"You must be an engineer", said the lady balloonist.


"I am", replied the man. "How did you know?"


"Well", answered the lady in the balloon, "everything you told me is technically correct, but I have no idea what to make of your information, and the fact is I'm still lost. Frankly, you've not been much help to me at all. If anything, you've delayed my trip even more."


The engineer below responded, "You must be in Top Management."


"I am", replied the lady balloonist, "but, how did you know?"


"Well", said the Engineer, "You don't know where you are, or where you're going. You made a promise, which you've no idea how to keep, and you expect people beneath you, to solve your problems."

Tuesday, April 13, 2010

~PadaMu Ku Bersujud~

Ku menatap dalam kelam
Tiada yang bisa ku lihat
Selain hanya nama-Mu ya Allah

Esok ataukah nanti
Ampuni semua salahku
Lindungi aku dari segala fitnah

Kau tempatku meminta
Kau beriku bahagia
Jadikan aku selamanya
Hamba-Mu yang selalu bertakwa

Ampuniku ya Allah
Yang sering melupakan-Mu
Saat Kau limpahkan kurnia-Mu
Dalam sunyi aku bersujud

-by Afgan

 

Monday, April 12, 2010

~owh, really?~


I am an Expat-to-be?? Owh, really? Wah! That's a good one. I like!

(^_^)

Friday, April 9, 2010

`sesungguhnya`

Sesungguhnya saya bersyukur dgn apa yg saya ada & insyaAllah bakal ada...

Saya redha dgn apea yg telah saya lepaskan atau terlepas atau bakal melepaskan... 

Semoga dgn cara ini saya lebih bahagia...



Tuesday, April 6, 2010

~Rezeki~

Bila kita tiba-tiba rasa lemah semangat tiba-tiba dikunjungi berita yang sangat mengembirakan... itu adalah rezeki... bersyukur kepada Ilahi... 

Ketika diri rasa sangat tidak dihargai... berita yang diterima menunjukkan masih ada yang menghargai walaupun bukan mereka di sekeliling kita selama ini... itu juga rezeki... syukur alhamdulillah...

Betapa kecil atau besarnya rezeki yang diberi... semuanya daripada Allah swt.... dan seharusnya kita syukuri...

Teruskan bersyukur dengan apa juga yang kita ada dan yang akan diberi... nikmat yang Allah beri sesungguhnya tiada terperi...

Lebih kurang dua bulan lagi... aku akan pergi meninggalkan apa yang ada di sini untuk mencari rezeki lain yang Allah berikan di bumiNya yang luas terbentang ini... 

Syukur Alhamdulillah..............................

Wednesday, March 31, 2010

Monday, March 22, 2010

~The day I became Puan Sri~

Alhamdulillah...

Semuanya berjalan lancar... tepat pada pukul 2 petang, secara rasminya bergelar Puan Sri. 

Bertempat di Masjid Batu 8, Ijok, hanya dengan sekali lafaz, aku sah menjadi isteri kepada Izan Hailmey Mokhtar.

Bermula saat itu, kehidupan baru yang lebih ceria aku tempuh... 

Doaku semoga Allah terus melindungi perkahwinan ini... sentiasa dimurahkan rezeki... panjang umur... dan terus menjadi suami isteri yang soleh dan solehah...

Amin....

Monday, February 22, 2010

~insaf~

Tak semua yang baik adalah baik untuk kita dan tak semua yang tak baik adalah tidak baik untuk kita (-_-)

Tuesday, February 9, 2010

~Si Kaduk Naik Junjung~


Hanya mampu memerhati rentak tari si kaduk... entah sampai bila dia boleh jadi macam tu... 

Mungkin si kaduk lupa akan ketentuan duniawi... 

Mungkin juga si kaduk lupa mengenai kuasa Allah swt yang mampu mengubah apa sahaja dalam sekelip mata mengikut kehendak-Nya... 

Atau mungkin si kaduk terlupa kita tidak selamanya berada di atas... Hidup umpama roda, ada masanya kita di atas, sampai masanya kita di bawah semula.

Ada kemungkinan si kaduk terlupa ini semua ujian dari-Nya... 

Wahai si kaduk, ingatlah di mana bumi berpijak... usah selalu menongkat langit... Hidup ini hanya pinjaman... daripada Dia kita datang, kepada-Nya kita kembali...

Sampai mana agaknya rentak tari si kaduk...

Wednesday, February 3, 2010

~Living in 2010~

YOU KNOW YOU ARE LIVING IN 2010 when...

1. You accidentally enter your password on the microwave.


2 You haven't played solitaire with real cards in years.

3. You have a list of 15 phone numbers to reach your family of 3.

4. You e-mail the person who works at the desk next to you.

5. Your reason for not staying in touch with friends and family is that they don't have e-mail addresses / facebook / Myspace / twitter.

6. You pull up in your own driveway and use your cell phone to see if anyone is home to help you carry in the groceries.

7 Every commercial on television has a web site at the bottom of the screen.

8. Leaving the house without your cell phone, which you didn't have the first 20 or 30 (or 60) years of your life, is now a cause for panic and you turn around to go and get it.

10. You get up in the morning and go on line before getting your coffee.

11. You start tilting your head sideways to smile.: )

12 You're reading this and nodding and laughing.

13. Even worse, you know exactly to whom you are going to forward this message.

14. You are too busy to notice there was no #9 on this list.

15. You actually scrolled back up to check that there wasn't a #9 on this list

AND NOW YOU ARE LAUGHING
at yourself.

Tuesday, February 2, 2010

~Perkhemahan di Teluk Segadas, Pulau Pangkor~


30-31 Januari 2010

Perkhemahan hujung minggu yang sangat best! Macam tak pecaya boleh menghabiskan hujung minggu dengan aktiviti macam tu... semua yang join sgt best-cool-sporting-dan yang seangkatan dengannya!

Pertama kali join geng KKB yang sangat aktif dalam aktiviti macam ni. Mintak maaf kalau kami (budak nakal R24) tak 'behave' hari tu ye... mintak ampun zahir batin! Harap tak serik ajak kami join lagi dalam aktiviti ber'camping' yang seterusnya.

Apapun, terima kasih daun keladi sebab banyak pengalaman yang dapat dikutip sepanjang ujung minggu ni.

p/s: Mujur tak join jungle trekking sbb diorg sesat smpai hari pun gelap... hihihihi... jangan marah, u ols! Peace!

 

Monday, February 1, 2010

~You think English is easy??? ~



Read to the end . . . a new twist

1) The bandage was wound around the wound.

2) The farm was used to produce produce .

3) The dump was so full that it had to refuse more refuse.

4) We must polish the Polish furniture.

5) He could lead if he would get the lead out.

6) The soldier decided to desert his dessert in the desert.

7) Since there is no time like the present, he thought it was time to present the present .

8) A bass was painted on the head of the bass drum.

9) When shot at, the dove dove into the bushes.

10) I did not object to the object.

11) The insurance was invalid for the invalid.

12) There was a row among the oarsmen about how to row .

13) They were too close to the door to close it.

14) The buck does funny things when the does are present..

15) A seamstress and a sewer fell down into a sewer line.

16) To help with planting, the farmer taught his sow to sow.

17) The wind was too strong to wind the sail.

18) Upon seeing the tear in the painting I shed a tear.

19) I had to subject the subject to a series of tests.

20) How can I intimate this to my most intimate friend?

Let's face it - English is a crazy language. There is no egg in eggplant, nor ham in hamburger; neither apple nor pine in pineapple. English muffins weren't invented in England or French fries in France . Sweetmeats are candies while sweetbreads, which aren't sweet, are meat. We take English for granted. But if we explore its paradoxes, we find that quicksand can work slowly, boxing rings are square and a guinea pig is neither from Guinea nor is it a pig.

And why is it that writers write but fingers don't fing, grocers don't groce and hammers don't ham? If the plural of tooth is teeth, why isn't the plural of booth, beeth? One goose, 2 geese. So one moose, 2 meese? One index, 2 indices? Doesn't it seem crazy that you can make amends but not one amend? If you have a bunch of odds and ends and get rid of all but one of them, what do you call it?

If teachers taught, why didn't preachers praught? If a vegetarian eats vegetables, what does a humanitarian eat? Sometimes I think all the English speakers should be committed to an asylum for the verbally insane. In what language do people recite at a play and play at a recital? Ship by truck and send cargo by ship? Have noses that run and feet that smell?

How can a slim chance and a fat chance be the same, while a wise man and a wise guy are opposites? You have to marvel at the unique lunacy of a language in which your house can burn up as it burns down, in which you fill in a form by filling it out and in which, an alarm goes off by going on.

English was invented by people, not computers, and it reflects the creativity of the human race, which, of course, is not a race at all. That is why, when the stars are out, they are visible, but when the lights are out, they are invisible.

PS. - Why doesn't 'Buick' rhyme with 'quick' ?


You lovers of the English language might enjoy this .

There is a two-letter word that perhaps has more meanings than any other two-letter word, and that is 'UP.'

It's easy to understand UP, meaning toward the sky or at the top of the list, but when we awaken in the morning, why do we wake UP ? At a meeting, why does a topic come UP ? Why do we speak UP and why are the officers UP for election and why is it UP to the secretary to write UP a report ?

We call UP our friends. And we use it to brighten UP a room, polish UP the silver; we warm UP the leftovers and clean UP the kitchen. We lock UP the house and some guys fix UP the old car. At other times the little word has real special meaning. People stir UP trouble, line UP for tickets, work UP an appetite, and think UP excuses. To be dressed is one thing, but to be dressed UP is special.

And this UP is confusing: A drain must be opened UP because it is stopped UP. We open UP a store in the morning but we close it UP at night.

We seem to be pretty mixed UP about UP ! To be knowledgeable about the proper uses of UP, look the word UP in the dictionary. In a desk-sized dictionary, it takes UP almost 1/4th of the page and can add UP to about thirty definitions. If you are UP to it, you might try building UP a list of the many ways UP is used. It will take UP a lot of your time, but if you don't give UP, you may wind UP with a hundred or more. When it threatens to rain, we say it is clouding UP . When the sun comes out we say it is clearing UP...

When it rains, it wets the earth and often messes things UP.

When it doesn't rain for awhile, things dry UP.

One could go on and on, but I'll wrap it UP, for now my time is UP, so........it is time to shut UP!


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails